Nörolojik hastalıklar genellikle beyni, beyinciği, beyin sapını, beyinden dağılan sinir sistemi hastalıklarını, kafatasını, omuriliği ve merkezi sinir sistemi hastalıklarını içerir. Nörolojik hastalıklarda; hem beden fonksiyonları hem de zihin fonksiyonları etkilenebilmektedir.
Nörolojik hastalıkların belirtileri:
Afazi (konuşma,anlama sorunu)
Bacaklarda boşalma hissi
Baş ağrısı
Bayılma(Senkop)
Çift görme
Denge bozukluğu
Denge kaybı
Elde ve kolda his kaybı ve uyuşma
Geçici iskemik atak belirtileri
Kollarda güçsüzlük
Konuşma bozukluğu
Unutkanlık bunama
Vertigo
Yürüme bozuklukları
Peki 'Nörolojik Rehabilitasyon' nedir?
Nörolojik rehabilitasyon, periferik ve santral sinir sisteminin hasarlandığı durumlarda gerekli olan bir tedavidir. Bu hasar edinsel olabilir; yani sonradan gelişebilir ya da kalıtsal olabilir; yani doğuştan da gerçekleşebilir.
Yeterli bir nörolojik muayene ve takip sonucu yapılacak olan nörolojik rehabilitasyon adı altındaki tedavi programı, hastaya özgü hazırlanır. Bu program dahilinde hastanın iyileşme süreci çok yakından izlenir ve gerektiği koşullarda değişiklikler yapılır. Nörolojik rehabilitasyon programı ile hasta bir bütün olarak ele alınır ve fiziksel, duygusal ve sosyal olarak en üst seviyeye getirilmeye çalışılır.
Nörolojik rehabilitasyon teknikleriyle tedavi edilebilen rahatsızlıklar arasında şunlar yer alır :
İnme
Serebral Palsi
MS
Alzheimer
Parkinson
Guillain Barre
ALS
Kas Distrofisi
Denge bozuklukları
Nöropatiler
Huntington Kore
Bu örnekler çokça sayıda artırılabilmektedir.
Nörolojik Rehabilitasyon Ekibi kimlerden oluşur?
Tıp Doktoru
Ergoterapist
Fizyoterapist
Dil Konuşma Terapisti
Psikolog
Rehabilitasyon Hemşiresi
Bakımveren Aile
Nörolojik Rehabilitasyonda Ergoterapi
Ergoterapistler müdahale programını oluştururken kişi bazlı çalışır. Kişinin tedaviden beklentileri, günlük yaşam becerilerinde yaşanan problemleri, mesleki becerilerine odaklanılır.
Ergoterapinin temel amacı kişinin günlük yaşamındaki bağımsızlığını sağlamak , fonksiyonelliğini artırma veya varolan fonksiyonelliği gün yüzüne çıkarmaktır.
Toplumsal katılımı artırmak için kişi, aktivite, çevre veya bunların bazılarının veya hepsinin düzenlenmesi ile kişilerin yeterliğini artırmaya odaklanır.